top of page
וטרינר חרדת נטישה בכלבים

מיתוסים נפוצים בכלבים וחתולים

   מאת ד"ר שגיא לוי, וטרינר בצמוד לגני תקווה

עולם הכלבים והחתולים עשיר במיתוסים שגורמים לנו לעיתים להתנהג בחוסר רציונליות כלפי אספקטים מסויימים בגידול כלבים וחתולים. מאמר זה עוסק בניפוץ מיתוסים נפוצים שיגרמו גם לכם לחשוב פעמיים לפני ביצוע אותם פעולות. מצאתם מיתוס נוסף שאינו מופיע במאמר? צרו איתנו קשר ונוסיף פסקה גם אליו (כמובן לאחר שנבדוק האם המיתוס נכון או לא). 

 

לכלב שלי יש פשפשים

אחד המיתוסים הנפוצים שאנו כוטרינרים נתקלים בהם היא לקוחות שמגיעים לבקש טיפול נגד פשפשים. פשפשים הינם טפילים אשר עוקצים בני אדם ונמצאים לרוב במיטות, שמם באנגלית bed bugs ואם אתם עומדים לבקר בקרוב במלון זול במיוחד בניו יורק למשל (אם אפשר בכלל להשתמש בתיאור זול על מלון בניו יורק) יש סיכוי שתיתקלו באחד או שניים במיטה שלכם. פשפשי המיטה היו כאן עוד בתקופות ימי הביניים אז המשרתים היו אוספים את אותם חרקים וקיימים אפילו מס' איורים עתיקים המדגימים זאת.  ייתכן שהטעות נובעת מפתגם ידוע "אם אתה הולך לישון עם כלבים אל תתפלא שאתה קם עם פשפשים" שמסתבר שהוא עיוות של פתגם רוסי ידוע "אם אתה הולך לישון במיטה עם פשפשים, אל תתפלא שאתה קם עם עקיצות"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

כלבים לעומת זאת סובלים מפרעושים, חיה קטנה הרבה יותר, אשר גורמת לגרד עז ותגובות אלרגיה חריפות בחלק מהכלבים והחתולים. קיימים מספר תכשירים לטיפול נגד פרעושים ביניהם : אמפולות, קולרים, ספריי וכדורים שהם המומלצים ביותר. 

 

הכלב שלי לא מטייל בפארקים ולכן אין צורך לתת לו טיפולים נגד תולעת הפארק

תולעת הפארק, או בשמה הלטיני Spirocerca lupi, נתגלתה בארץ לראשונה באזור הפארק הלאומי ברמת גן ומכאן דבק בה השם תולעת הפארק. התולעת יוצרת מעין קן הטלה באזור הוושט האחורית ומאותו איזור מטילה ביצים שמופרשות בצואה ולכן נכון היה אולי לקרוא לה תולעת הוושט ולא תולעת הפארק. ההדבקה מתבצעת ע"י אכילת זחל של התולעת שמופרש בצואה או ע"י אכילת חיפושית זבל קטנה שבולעת את הזחל של תולעת הפארק. חיפושיות אלו נמצאות בכל מקום ולמרות שכלבים הנוטים לאכול צואה הם בעלי סיכון הדבקה גבוה יותר, גם כלבים שלא יוצאים כלל מהבית יכולים להידבק ע"י אכילת חיפושית. האזור של קן ההטלה יוצר תגובה חיסונית הנקראת גרנולומה שעלול לעבור התמרה סרטנית ולכן יש חשיבות רבה לטיפול מונע אצל וטרינר לפחות אחת לחודשיים נגד התולעת. עוד לגבי תולעת הפארק

 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר ליד גבעת שמואל

 

ישנם כלבים שלא משירים פרווה

כלב הוא לא בובה. הוא משיר פרווה והפרווה שלו תדבק לכם לסלון, לבגדים ולפעמים אפילו לאוכל. ישנם כלבים שמשירים פחות אבל כולם משירים.  אל תאמינו למגדלים שמבטיחים עולם ומלואו - כלב שלא מסריח לא משיר ולא עושה קקי...

 

צריך לחכות יומיים אחרי מקלחת כדי לשים אמפולה

אין שום צורך לחכות יומיים אחרי מקלחת כדי לשים אמפולה נגד פרעושים. ישנם אמפולות כגון ריוולושין לדוגמא שאפשר לרחוץ את הכלב יום לאחר מכן ואפילו מס' שעות לאחר מכן והיעילות של האמפולה תישמר. הבלבול אולי נובע עקב אמפולות שלא מומלץ לרחוץ אחריהם כדי לא לפגוע בספיגה של החומר הפעיל וכדי שיהיה קל לזכור אם מותר לקלח לפני או אחרי פשוט אומרים לשמור יומיים ואז אין מקום לבלבול. בפעם הבאה תסתכלו בעלון לצרכן. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

שמן קוקוס טוב לפרווה, טוב נגד פרעושים ומאריך את חיי הכלב

ישנם מגדלי כלבים השמים את שמן הקוקוס באותה קטגוריה עם מים קדושים.  ישנם טענות לגבי שיפור מערכת החיסון, איזון רמות סוכר בדם, עזרה למפרקים, אנטיבקטריאלי ואנטיויראלי, מחליף אמפולות או כדורים לטיפול נגד פרעושים ועוד ועוד. אף אחת מהטענות לא מוכחת מחקרית ההבטחות הרבות לא מקוימות במקרה הטוב וגורמות לתופעות לוואי במקרה הרע. באופן כללי כל טענה לגבי "חיזוק מערכת החיסון" צריכה להדליק נורה אדומה מכיוון שאין חומר מוכח מחקרית שמראה "חיזוק" של מערכת החיסון. ומהי בעצם מערכת חיסון חזקה יותר? כאשר יש יותר תאי חיסון? יעילות של אותם תאי חיסון עולה? לא ברור. עד שלא יוכח אחרת, שמן קוקוס מועיל בעיקר לכיס של חנויות הטבע, לפחות בהקשר של חיות מחמד.

 

אפשר לאתר כלב ע"י השבב שלו

השבב המוחדר לכלבים ואף לחתולים ע"י וטרינר הינו שבב RF אשר משדר מספר שקורא שבבים יכול לקרוא. לאחר מכן ניתן לגשת למאגר השבבים ולראות למי המס' משויך. השבב אינו בעל יכולות GPS או איתור כאלו או אחרות ולא ניתן בעזרת השבב לאתר איפה נמצא הכלב שלכם

 

ניתן לשים חומץ במים של הכלב וזה יגרום לכך שלא יהיו פרעושים לכלב

שמתם לב שהרבה מהמיתוסים סובבים סביב פרעושים? אז מיתוס נוסף סובב סביב חומץ על הכלב ובמי השתיה שלו. מעבר לטעם המגעיל של המים אין כל סגולה לשים חומץ במי השתיה. מיתוס זה נפוץ ביותר במרפאה ואחת לחודש בבדיקת וטרינר שגרתית אנו שומעים על עוד בעלים ששמים חומץ במי השתיה. אז בבקשה מכם להפסיק עם זה!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

האוזניים של הכלב לא יעמדו אם ניגע בהם כשהם גורים

בשנות ה60-70, לפחות לפי סיפורי הורי, אנשים היו נוטים להדביק את אוזני ילדיהם במידה והם בלטו על מנת שלא יהיו בולטות כל כך. המיתוס בוטרינריה מבוסס ככל הנראה על אותם קווי מנחה. אין שום מניעה בליטוף אוזני כלב בגדילה, זה לא יפגע בהתפתחות האוזניים ואם הם צריכות לעמוד הם יעמדו ואם לא הם לא יעמדו, למרות כל הניסיונות להשפיע על כך. הדבקת האוזניים או גילוחם גם לא יעזרו כמובן.

 

וטרינר בקריית קריניצי

וטרינר ליד גבעת שמואל

 

אין צורך לחסן את הכלב שלי לכלבת, אין גם ככה כלבת בארץ

בשנת 2015 נתגלו בארץ 27 מקרים של מחלת הכלבת. עד תחילת אפריל 2016 נתגלו 12 מקרים חדשים של כלבת. מעבר לחובת חיסון בחוק מדובר במחלה חשוכת מרפא, נפוצה מאוד בארץ ולנו אינטרס לאומי למגר אותה. עוד לגבי מחלת הכלבת.

 

מזון חי הוא המזון הכי טוב עבור הכלב שלך, זה הכי בריא בשבילו וזה מה שהוא היה אוכל בטבע

ראשית כל היורקשייר הקטן שלכם או הלברדור שלכם לא היה שורד בטבע. נקודה. ההבדל בינו לבין הזאב (שגם ממנו נשארו אלפים אחרונים של פרטים בכל העולם) הוא תהומי. שנית, הטורפים בטבע אוכלים את כל החיה, כולל מערכת העיכול שבאוכלי עשב מלא ב... תוצרי עיכול של עשב.

במזון חי או עצמות יש כמויות לא מאוזנות של סידן וזרחן למנת האכלה של הכלב, שעלולות לגרום לעיוותים קשים בעצמות ולדלול עצם. כמויות החלבון עצומות ומקשות על עבודת הכליות. בנוסף בשר העוף במדינת ישראל נגוע בסלמונלה. ע"י מתן בשר עוף לא מבושל לכלב שלכם אתם עלולים לגרום לו להיות נשא של החיידק ולהפריש אותו באופן מחזורי לכל חייו כל עוד לא יקבל טיפול. חיידק הסלמונלה בתורו יכול לעבור אליכם, הבעלים שלו ולגרום לכם למחלת מעי קשה ואף למוות בזקנים ומדוכאי חיסון. ארגון הרופאים הקנדיים הוציא לאחרונה הצהרה שהוא מתנגד באופן חריף להאכלה במזון חי עקב הסכנות הרבות הגלומות בו, הן לבעלים והן לבעל החיים. 

 

מותר לספר את השפם של הכלב, הוא גם ככה לא עושה איתו כלום

טעות נפוצה שמושרשת באופן קבע ע"י חלק מהספריות. השפם בכלבים וחתולים הינו איבר חישה. הוכיחו מחקרית שלכל שערת שפם יש אזור חישה יחודי לו במח והדבר מקנה לכלב ולחתול התמצאות במרחב. וכן, גם פודל חש. אנו ממליצים להימנע בתוקף מסתפורת של שערות השפם ולהדגיש זאת בזמן תספורת

 

וטרינר בקריית קריניצי

וטרינר ליד גבעת שמואל

 

מותר לתת לכלב לאכול ענבים

קיים איסור חמור לתת לכלבים וחתולים לאכול ענבים או צימוקים עקב חשש לכשל כליות אקוטי כתוצאה מאכילתם. במידה והכלב אכל בטעות ענבים יש לפנות לוטרינר לקבל טיפול רפואי בהקדם האפשרי. עוד לגבי הרעלות מזון מהמטבח 

 

כלבים וחתולים רואים בשחור לבן

הגוונים אותם רואים כלבים וחתולים הינם מצוצמצים יותר מהראיה שלנו. יחד עם זאת הם אכן רואים ראיית צבע וחסרים רק גוונים של אדום וירוק. 

 

 

 

 

 

 

דקל קוקוס
כלב עם פרעושים

 :אולי יעניין אותך גם 

bottom of page