top of page
חיסון כלבת בקריית אונו

חיסון כלבת בכלבים וחתולים

 

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר בקריית אונו, וטרינר בצמוד לפתח תקווה.

 

 

 

 

 

חיסון כלבת בכלבים וחתולים הינו בעל חשיבות עליונה. מדינת ישראל נגועה בכלבת ובשנים האחרונות נתגלו עשרות מקרים של בעלי חיים נגועים בכלבת שלא חוסנו ע"י וטרינר כמתחייב בחוק. המחלה מדבקת את כל היונקים כולל בני אדם ונגרמת ע"י וירוס RNA. העברה של המחלה נגרמת בעיקר ע"י נשיכה. הסימנים הקליניים לא ספציפיים אך יכולים לגרום לעוויתות וסימנים נוירולוגים. מחלת הכלבת חשוכת מרפא ובמקרה של הופעת סימנים קלינים לא ניתן לטפל כנגד המחלה. 

 

הגורם למחלת הכלבת הינו ויראלי השייך למשפחה של וירוסי RNA וזוהי אחת המחלות הראשונות אשר פותח כנגדה חיסון עוד בשנת 1885. המחלה פוגעת בכל היונקים וכיום ידוע שכל כמה דקות מת אדם בעולם מכלבת, בעיקר במדינות מתפתחות. תפוצת הוירוס היא כלל עולמית והוא יכול להיות מועבר ע"י כל פרט השייך למשפחת היונקים (לדוגמא: כלבים, חתולים, שועלים, פרות וכו'). 

 

איך נדבקים במחלה? איך המחלה מתקדמת?

 

  • הוירוס מופרש ברוק החיה הנגועה. ההעברה מתבצעת ע"י נשיכה מחיה שהרוק שלה מכיל את הוירוס או ע"י מגע של הרוק עם פצעים חשופים. הנגיף נודד במערכת העצבים לכיוון חוט השדרה ושם מתרבה במהירות ועולה לכיוון המח. כשהוא מגיע למח מתחילים להופיע סימנים קליניים והוירוס מופרש ברוק החיה, לעיתים ההפרשה ברוק מתרחשת לפני הופעת הסימנים הקליניים (לעיתים אף שבועיים לפני).  

  • הזמן מרגע הנשיכה עד להופעת הסימנים יכול להימשך בין ימים לשנה בתלות ממרחק האזור הנשוך למח וכמות הנגיף שהוחדרה (נשיכה יותר מליקוק)

 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בגני תקווה

 

מהם הסימנים הקליניים במקרה של הדבקה בכלבת?

 

המחלה עלולה לפגוע בכל יונק בכל גיל. הסימנים הקליניים מאוד לא ספציפיים ויכולים להיות 

  • סימנים ראשוניים - חוסר מנוחה, חוסר אכילה, שינויי אישיות ריור והקאות

  • בשלבים מתקדמים יותר - דיכאון, חוסר מנוחה קיצוני, דמנסציה, תוקפנות, שינוי בקול, תקיפה ללא פחד, קשיים בבליעה ואכילה, אכילת צואה וחפצים שאינם מזון.

  • באדם הסימנים הקליניים העיקריים הם פחד ממים (=הידרופוביה). חולים במחלה לא מסוגלים לשתות אפילו כוס מים ונתקפים בפחד משתק כתוצאה ממגע עם מים. 

 

מהו הטיפול בחיה הנגועה בכלבת? 

 

  • וטרינרים אינם מטפלים בחיה החשודה כחולה במחלת הכלבת ואנו שולחים אותה להסגר של כ10 ימים על מנת לבדוק האם החיה מפתחת סימנים קליניים המחשידים למחלה.

  • אדם הננשך מחיה החשודה לנגועה בכלבת צריך להגיע למשרד הבריאות ולקבל חיסון סביל כנגד מחלת הכלבת בהקדם האפשרי. כזכור, מרגע הופעת הסימנים הקליניים המחלה הינה חשוכת מרפא. 

 

חיסון כנגד מחלת הכלבת

 

  • החיסון הינו חיסון שנתי הניתן במרפאות וטרינריות או בשירותים וטרינרים והוא חובה לכלבים אחת לשנה ומותנה בכך על מנת לחדש רישיון אחזקת כלב. אנו ממליצים לחסן גם חתולים שיוצאים החוצה בחיסון אחת לשנתיים. חיסון כלבת מבוצע לראשונה בכלבים מגיל 12 שבועות לאחר בדיקת וטרינר. 

  • וטרינרים ואנשי צוות רפואי עוברים חיסון באופן סדיר. 

  • קיימת המלצה לבצע חיסון כלבת לפני כניסה למדינות בנגיעות גבוהה במחלה.

 

מכיוון שמדינת ישראל נגועה בכלבת קיימת חשיבות עליונה לחיסון שכזה. נתקלתם בחיה שמתנהגת באופן מוזר אנו ממליצים להתקשר באופן בהול לוטרינר להתייעץ לגבי הסימנים המחשידים. מומלץ להתרחק מחיות בר המראות התנהגות מוזרה והתקרבות אליכם, בניגוד לאינסטינקט ההישרדותי. במקרה של נשיכה יש לגשת למשרד הבריאות בכל מקרה של נשיכה על מנת לקבל חיסון סביל. 

 

עדיין לא חיסנתם את חיית המחמד שלכם לכלבת? צרו קשר עם הוטרינר עוד היום! 

 

 

 

 

 :אולי יעניין אותך גם 

תולעת הפארק בכלבים
חיסון משושה בכלבים
bottom of page