top of page
אנמיה מפרעושים | פרעושים בכלבים

אנמיה מפרעושים בכלבים וחתולים

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר בקריית אונו

 

 

פרעושים אינם רק מטרד, הם גם מסכנים את חיי הכלב או החתול שלכם. בכחלק משלבי הבגרות של הפרעוש הם שותי את דם החיה המודבקת ואובדן דם עלול להיות לטאלי עבורם. ברוב המקרים שאנו נתקלים באנמיה עקב נגיעות בפרעושים לבעלים לרוב לא היה מושג שהפרעושים מהווים מטרד יותר מאשר גרד. הטיפול האפקטיבי ביותר שאנו ממליצים עליו הוא טיפול נגד פרעושים בכדורים הניתנים אחת ל3 חודשים נגד פרעושים (וגם קרציות). ניתן לקנות את הכדורים אצלנו בחנות.  

 

קשה להאמין שיצור קטן כמו פרעוש עלול להיות מסוכן. אנו יודעים שפרעושים יכולים לגרום לכלב או לחתול שלנו להתגרד, חלק מאיתנו מכירים טוב מאוד את אותם פצעים ונגעים עוריים שעלולים להיגרם עקב הגרד, יחד עם זאת, אנו לעיתים נוטים לשכוח שפרעושים שותים דם והרבה פרעושים שותים הרבה דם. המצב בו אין מספיק כדוריות דם אדומות בדם נקרא אנמיה וכאשר זה חמור מאוד זה יכול להוביל למצב מסכן חיים. 

הידעת? בעלי החיים שלנו לא יתגדו מהפרעושים שלהם אלא אם הם אלרגים לעקיצות פרעושים! 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בגבעת שמואל

 

אם הכלב או החתול שלכם לא מתגרדים זה לא אומר שאין להם פרעושים

זה קל מאוד לבצע הערכת חסר של רמת הנגיעות בפרעושים בכלב. רק חיות בעלות אלרגיה לפרעושים יתגרדו מהם. זה אומר שאם החיה לא אלרגית לעקיצות פרעושים היא לא תגרד, לא תאבד שיער ואז הבעלים לא ישימו לב כמה הנגיעות חמורה. אם החיה טובה בטיפות עצמה וליקוק עצמי, יהיה קשה מאוד למצוא פרעושים במידה ולבעלים אין מסרק פרעושים. אל תסמכו על היכולת שלכם לזהות פרעושים על הפרווה. יש לטפל מניעתית נגד פרעושים בלי תלות באם רואים פרעושים או לא. 

חפש על הפרווה צואת פרעושים

צואת פרעושים נראית כמו אבקת פלפל שחורה ונמצאת על פרווה של חיות נגועות. הצואה היא בעצם דם חצי מעוכל שהפרעוש מצץ והופרש כדי להזין את הפרעושים בשלב הלרווה שנמצאים בסביב. אפילו אם לא ראית את הפרעושים, צואת פרעושים אומרת שיש פרעושים חיים במקום כלשהו על החיה

מיהם הקורבנות?

דרושים פרעושים מרובים כדי לצרוך מספיק דם כדי ליצור מצב מסכן חיים עבור המארח שלהם ועדיין זה קורה באופן תכוף. 

אז מי בכל זאת נמצא בקבוצת סיכון?

  1. גורי חתולים שגדלים ברחוב או שמגודלים ע"י אמא שיש לה גישה החוצה. חתולים צעירים הם קטנים ואין להם מאגרים משמעותיים של דם ולכן כל אובדן דם הינו משמעותי עבורם. בנוסף, הם גדלים וצריכים להגדיל את מאגר הדם שלהם ובמקביל הם קטנים מדי לבצע טיפוח עצמי ולהוציא את הפרעושים. 

  2. חתולים מבוגרים שיוצרים החוצה. החתול המבוגר סובל לרוב מבעיה מטבולית כזו או אחרת, הטיפוח העצמי הוא פחות יעיל (לעיתים עקב בעיות מפרקים), היכולת שלהם להתמודד עם אובדן דם פחות טוב, והם חלשים יותר באופן כללי.

  3. גורי כלבים שיוצאים החוצה. המצב דומה לגורי חתולים. הם קטנים מדי כדי לנקות את עצמם ולהוציא פרעושים ובנוסף הם גדלים וצריכים הגדלה של מאגר הדם שברשותם. 

לבסוף, החולשה תביס את אותם פרטים והם ימותו במידה ולא יקבלו מנת דם במהלך אשפוז וטרינרי. 

וטרינר בגבעת שמואל

וטרינר באור יהודה

הערכה וטיפול וטרינרי

החדשות הטובות הן שפציינטים אלו עדיין יכולים לקבל טיפול בשלב מאוחר יחסית של המחלה. לעיתים הם יצטרכו לקבל עירויי דם או עירויים עם תחליפי דם. אותם כלבים וחתולים יצטרכו לקבל טיפול נגד פרעושים ולחזור לסביבה הביתית שתהיה גם נקיה מפרעושים ויבוצע בה טיפול סביבתי. 

השלב הראשון הוא זיהוי המחלה. עבור הבעלים שאינו מיומן כמו וטרינר בזיהוי אנמיה התהליך עשוי להיות מאתגר. לכלב או חתול יהיו חניכיים חיוורות מאוד (צבע נורמלי הוא ורוד בהיר, צבע החניכיים של חיה אנמית משתנה לורוד בהיר מאוד עד לבן במקרים קשים). במקרה של התקדמות המחלה החיה תהיה חלשה מאוד ואפילו קרה. ניתן להשתמש במסרק כינים על מנת לבדוק עם קיימת צואת פרעושים על הפרווה

 

  • חשוב להסתכל על צבע החניכיים של בעל החיים כשהוא בריא כדי לזהות בעיה אם הצבע משתנה לצבע בהיר יותר

  • שימוש תכוף במסרק כינים על מנת לגלות נגיעות בפרעושים הינה דרך יעילה ופשוטה

הוטרינר יבצע ספירת דם או מבחן המטוקריט על מנת לזהות האם קיימת אנמיה בחתול או אנמיה בכלב. ההמטוקריט (או PCV) מבטא את האחוז של כדוריות הדם האדומות מתוך דגימת הדם. בכלבים הערך הנורמלי הוא בין 38 ל57. בחתולים בין 24-45. במקרים של ירידת המטוקריט מתחת לערך של 20 הוטרינר ישקול מתן של מנת דם, בהתאם לקליניקה של בעל החיים ושאר המדדים. 

הוטרינר יכול להשתמש בתכשירים כגון כדורים על מנת להרוג את הפרעושים. קיימים כדורים כגון קאפסטר המאושרים לשימוש בגיל צעיר מאוד והם בטוחים לשימוש, מתחילים להרוג פרעושים תוך כ20 דקות ועובדים ל24 שעות. לכלבים וחתולים קיימים כדורים כגון קומפורטיס או ברבקטו היעילים לתקופות בין חודש לשלושה חודשים אולם מאושרים לשימוש רק החל מגיל חודשיים. 

לאחר הטיפול שיוענק ע"י הוטרינר במרפאה, שכולל מנות דם, חימום, טיפול בפרעושים וטיפול בנוזלים החיה משוחררת לביתה, באופן פוטנציאלי למקום בו ההדבקה קרתה מלכתחילה. יש להמשיך טיפול נגד פרעושים גם בבית בשילוב עם ויטמינים וברזל על מנת לאושש את השורה האדומה. 

עדיין לא טיפלתם כנגד פרעושים? צרו קשר עם המרפאה עוד היום! 

 

 :אולי יעניין אותך גם 

bottom of page