top of page
הריון בכלבים

פוריות בכלבות , הריון והמלטה בכלבות

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר

 

 

 

 

 

מאמר זה עוסק בפוריות של כלבות ומכיל הסברים מפורטים לגבי בגרות מינית, שלבי המחזור המיני, משך ההיריון ושלבי ההיריון ונושאים נוספים הקשורים לרבייה. חשוב להבין שיש שונות גבוהה בין גזעים שונים ובין פרטים שונים ואפילו בין גורים שונים בשגר ולכן מאמר זה מקנה אך ורק קווים מנחים. נתקלתם במקרה חירום הקשור להמלטה? – צרו קשר באופן מיידי עם המרפאה. חשוב להדגיש שההמלצה שלנו הינה עיקור כלבות וסירוס כלבים עקב יתרונות בריאותיים והתנהגותיים שיפורטו במאמר שיעסוק בנושא עיקורים וסירוסים.

 

בגרות מינית 

הבגרות המינית בכלבות מתרחשת בין גיל חצי שנה לשנתיים כאשר רוב הגזעים מגיעים לבגרות מינית בין גיל 7 חודשים לשנה. גזעי ענק לרוב מגיעים לבגרות מינית עד גיל שנה וחצי וכאשר כלבה לא מגיעה לבגרות מינית מעל גיל שנתיים יש צורך בבדיקה מקיפה ע"י וטרינר על מנת להבין את מקור הבעיה. כלבות שלא מגיעות לייחום ראשון עד גיל שנתיים הפרוגנוזה לפוריות היא נמוכה משמעותית מכלבות שהגיעו לבגרות מינית בגיל מוקדם יותר.

קיימים מס' גורמים המשפיעים על הבגרות המינית וביניהם השפעות גנטיות, סביבתיות ונוכחות כלבים נוספים בסביבה. גזעים מעורבים לרוב יגיעו לבגרות מינית בגיל מוקדם יותר ויהיו פוריים יותר מכלבים גזעיים.

 

וטרינר בפתח תקווה

וטרינר בצמוד לפתח תקווה

 

הייחום הראשון

קיימת שונות רבה בייחום הראשון ולא מבססים את פוריות הכלבה עליו. לעיתים ניתן לפספס ייחום ראשון מכיוון שהוא מתנהג כמו "ייחום שקט", ללא התנהגות ברורה של ייחום, דימום קל בלבד ולעיתים הנקבה תלקק את הדם והבעלים לא יחשפו אליו. במהלך ייחום ראשון ייתכן כאמור דימום קל וכעבור מס' שבועות נכנסים שוב לייחום ברור יותר. ההמלצה הווטרינרית הינה לא להכניס להריון בזמן ייחום ראשון מכיוון שהמלטה בגיל מוקדם עלולה לפגוע בגדילה של האם, הגורים יהיו גדולים יותר עקב שגר קטן יותר והסיכוי לדיסטוקיה (עצירת המלטה) ואף לניתוח קיסרי גבוה מאוד.

 

המחזור המיני מורכב ממס' שלבים.

  1. פרואסטרוס – דימום בבית. בממוצע 9 ימים אך יכול להימשך עד לחודש. הנקבה מסרבת לזיווג וזכרים ימשכו אליה. בושת מתנפחת. חלק מהכלבות מבליטות חלק אחורי ומזיזות את הזנב כשמלטפים בבסיס זנב. וטרינר יכול לזהות שלב זה באמצעות משטח למיקרוסקופ שנלקח מהווגינה.

  2. אסטרוס – הכלבה מסכימה לקבל זכר. נמשך כ9 ימים אך יכול להימשך 3 שבועות. הביוץ מתרחש בשלב הזה וקיימים מס' ביוצים שנמשכים על גבי 24 שעות. ניתן לראות גם גורים מאבות שונים עקב ריבוי הביוצים בתקופה זו. כיומיים שלושה לאחר הביוץ הביצית מוכנה להפרייה.

הידעת? בניגוד לשאר המינים הביציות יכולות לשרוד כ3-4 ימים לאחר הבשלה. במידה ולא יעברו הפרייה הם עוברות ניוון ונספגות.

  3. דיאסטרוס או לחילופין הריון אם בוצעה הפרייה– משך התקופה קבוע ונמשך כ60 יום. הפרשה עיקרית של הורמון פרוגסטרון. בשלב דיאסטרוס הכלבה דוחה את הזכרים. קשה מאוד לזהות הורמונלית את ההבדל בין כלבה בהריון לכלבה בשלב דיאסטרוס.

הריון – כלבה שהורבעה ביום מסוים לא אומר לנו מתי במדויק תמליט. טווח המלטה מהרבעה הינו 57-71 ימים. ניתן לבדוק זמן כניסה להמלטה על פי רמות פרוגסטרון שהוטרינר יכול לבדוק.

  4. אנאסטרוס – תקופת רגיעה 90-150 יום. במהלך תקופה זו קיימת התאוששות של הרחם. במידה ותקופה מתקצרת מ90 יום המחזור הבא עלול להיות בעייתי.

וחוזר חלילה...

 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר ביהוד

שאלה חשובה שווטרינרים נתקלים בה הינה על עונתיות הייחום. בכלבות, בניגוד לחתולות, הייחום אינו עונתי והוא תלוי גזע, גנטיקה וגיל. כלבות מאוד מבוגרות יכולות להגיע למחזור אחת לשנתיים.

הריון

קצת לגבי הריון מדומה

בכלבות לא בהריון לעיתים יש מצבים של הריון מדומה עקב רמות של הורמון פרולקטין גבוהות. הסימנים ההתנהגותיים יהיו עטינים מוגדלים ואף מייצרים חלב (לעיתים הכלבה יונקת חלב מהעטינים של עצמה) התנהגות של nesting שכוללת איסוף בובות וחפירת בורות. במקרים שבו ההריון המדומה נמשך זמן רב יש סכנה להתפתחות של דלקת רחם. הטיפול המומלץ במקרים של הריון מדומה מתמשך הינו עיקור. קיים גם טיפול תרופתי שהוטרינר יכול לתת שכולל פגיעה בייצור של הורמון פרולקטין וע"י כך הפסקת ההיריון המדומה.

 

איך מזהים הריון?

הדרך הפשוטה ביותר לזהות הריון היא ע"י בדיקת אולטרסאונד במרפאה. מדובר בבדיקה שאינה פולשנית, אינה כואבת, לא מסכנת את העוברים והיא מדויקת. ניתן לזהות שלפוחיות עובריות החל מיום 20 ולקראת יום 25 ניתן לזהות דופק. העוברים מתחילים לזוז בימים 35-45 וניתן גם לראות זאת בבדיקת אולטרסאונד.

במידה ובדיקת אולטרסאונד אינה זמינה ניתן לבצע צילום רנטגן. בגיל 3-4 שבועות ניתן לראות הגדלה של הרחם. החל מיום 45 ניתן לזהות שלד. במידה ורואים שיניים בצילום ההערכה היא שהכלבה נמצאת בטווח של 4 ימים מהמלטה.  במקרה של דיסטוקיה (עצירת המלטה / בעיה בהמלטה) ההמלצה היא לבצע צילום רנטגן כדי לראות אם יש שינוי בעצמות הגולגולת, הצטברות גז שיכולה להעיד על מוות של עוברים, תנוחה לא נורמלית של העובר, זיהוי של עובר ענקי ולמטרת ספירת גורים.

 

תרופות בהריון

ההמלצה הינה להימנע באופן מלא משימוש בסטרואידים שיכולים להשרות המלטה מוקדמת או הפלה אם מדובר בשלב מוקדם יותר בהריון.  יש להימנע מריסוס נגד פרעושים וקרציות. קיימות אמפולות בטוחות לשימוש בזמן הריון – ניתן להתייעץ עם הווטרינר לגבי אמפולות מתאימות. חיסונים עדיף לתת לפני כניסה להריון.

 

הזנה בזמן הריון

הזנה צריכה להשתנות בשליש אחרון של ההיריון למזון גורים שעשיר בחלבון ושומן עקב הדרישה האנרגטית הגבוהה בזמן ההיריון. יש המוסיפים תוספות חלבון כגון טונה במים, חלבון ביצה (החלק הלבן בלבד) וכד'. יש להגדיל את המנה הניתנת לכלבה בזמן טרימסטר שלישי.

 

אירועים בשבוע אחרון לפני המלטה:

עליה במשקל

קינון

הגדלת עטינים וייצור חלב

ירידת טמפ' במעלה אחת היא סימן מובהק לכניסה להמלטה ב36 שעות הקרובות

ניתן להיעזר בבדיקת US על מנת לתכנן ניתוח קיסרי אלקטיבי על פי מדידת דופק עוברי.

 

מרפאה וטרינרית בקריית אונו

בית חולים וטרינרי בקריית אונו

 

השלבים בהמלטה

  1. שלב הכנתי: חפירת בורות, כלבה נעלמת או מחפשת מקום בבית להמליט בו. נמשך מס' שעות עד 24 שעות. הרחם מתחיל להתכווץ ומתחילה פתיחה של צוואר הרחם כדי לאפשר כניסה להמלטה.

  2. קיימת הרחבה של צוואר הרחם ויש כיווצי רחם. כיווץ אמור להמשך בין 20 דקות לשעה ובמידה ונמשך מעל שעה יש לגשת לווטרינר באופן בהול. אסור שיעברו יותר מ4 שעות בין גור לגור. גורים בהמלטות ארוכות שורדים הרבה פחות. סה"כ המלטה לרוב נמשכת בין 3-6 שעות אך יכולה להימשך אפילו 24 שעות.

  3. הוצאת השילייה. ההמלטה לא הסתיימה עד שהשילה לא יצאה! תהליך זה לוקח כ10-15 דקות וזה קורה ביחד עם הגור או מס' דקות לאחר מכן. הרבה פעמים הכלבה תאכל את השיליה וזה יקשה על ספירת השיליות. השילייה יכולה לצאת אחרי כל גור או להוציא כמה גורים ואז כמה שיליות. מצב של אצירת שילייה בכלבות דורש התערבות רפואית ע"י וטרינר.

תפקיד הבעלים בהמלטה הוא להסתכל להשגיח ולדווח לגורם רפואי על התקדמות ההמלטה. לא צריך לעזור לכלבה כל עוד המלטה מתקדמת בצורה תקינה. ניתן לעזור בהסרת ממברנות בכלבות צעירות או מותשות. הכלבה לרוב תחתוך את חבל הטבור ובמידה ולא עושה זאת יש לבצע זאת עבורה. חשוב לחטא עם יוד או תמיסת פולידין את קצה חבל הטבור של הגור. ניתן לעודד נשימה אצל הגורים שנולדים ע"י גירוי בחזה. חשוב לתעד זמן יציאת הגורים כדי לדעת האם קיים חשש לדיסטוקיה והאם דרושה התערבות טיפולית מיידית.

במידה ויש עדיין שאלות שלא נתקבלה תשובה עבורה ניתן לצור קשר דרך הקישור הזה או לחייג 076-5461006. אנו זמינים למקרה חירום 24 שעות ביממה. 

bottom of page