top of page
הרניה דיאפרגמטית בחתול

ליקי החתול עם הרניה סרעפתית (הרניה של בית החזה)

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר בקריית אונו

 

 

ליקי החתול הינו חתול חצר שמואכל בפינת האכלה של לקוחה שלנו. ליקי נלקח למרפאה הוטרינרית בקרית אונו עקב נשימות מהירות, רזון קיצוני והפרשות מהאף ואובחן כסובל מהרניה סרעפתית (=דיאפרגמטית). זהו סיפורו של ליקי.

ליקי הינו חתול חצר צעיר, להערכתנו בן 3 שנים, לא מסורס, שמואכל באופן קבוע בפינת האכלה ע"י לקוחות מאוד מסורים של המרפאה. ליקי התנהג קצת מוזר ביחס לחתולים האחרים, לרוב בחר להתבודד ולהימנע ממגע עם החתולים האחרים, היה כחוש מאוד ותמיד הראה קושי נשימתי. עירנות הבעלים למצבו הרפואי גרמו להם להביאו לאבחון מלא למרפאה על מנת לעזור למצבו. רבים מחתולי הרחוב סובלים ממחלות נשימה ולרוב הגורם הוא ויראלי בשילוב עם וירוס הרפס, יחד עם זאת, זו לא היתה הבעיה הרפואית היחידה ממנה ליקי סבל. 

בכל מקרה של קשיי נשימה בכלב או חתול אנו ממליצים להביא את חיית המחמד למרפאה הוטרינרית לאבחון וטיפול מהיר ככל האפשר מכיוון שקשיי נשימה יכולים להוביל מהר יחסית למצבי חירום. 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בגבעת שמואל

הערכת ראשונית ובדיקה וטרינרית

ליקי הוא חתול נח לבריות ואפשר לבצע בו בדיקה פיסיקלית חלקית ללא צורך בטשטוש ואכן נראה שהוא סבל משמעותית מהקושי הנשימתי. ללא חום. מיובש מאוד עם ריריות חיוורות. פיתח עמידה שבה הוא נשען על בית החזה על מנת להרחיב את בית החזה בצורה היעילה ביותר. סבל מנגיעות חמורה מפרעושים ומצב שיניים ירוד. בבדיקות הדם הראה אנמיה חמורה וספירה לבנה גבוהה. 

בוצע צילום בית חזה מ2 זוויות (אחת על הצד ואחת על הגב) בטשטוש קל. 

על מנת שתוכלו להבין מה נראה בצילום נסביר לפני כן שאוויר בצילום רנטגן נראה שחור ובצילום ניתן לראות שצד שמאל של בית החזה (כל בית החזה מוקף בעיגול אדום והריאות של צד שמאל בכחול) לא מאוורר לחלוטין וליקי בעצם משתמש רק בצד אחד של הריאות על מנת לנשום. הועלה חשד שליקי סובל מהרניה סרעפתית (=דיאפרגמטית, הרניה של בית החזה)

מהי הרניה סרעפתית?

הרניה סרעפתית מתרחשת כאשר איברים מהבטן (כגון קיבה, כבד, טחול ומעי למשל) עוברים דרך פתח לא תקין בסרעפת של החתול. הסרעפת הוא השריר המפריד בין איברי הבטן לבית החזה ובצב נורמלי אין מעבר בין איברי הבטן לבית החזה כל עוד השריר שלם. מופע זה יכול לקרות עקב פגיעה מתאונת רכב למשל, נפילה מגובה או מום מולד בחתול. ​המופע יכול לקרות גם לכלבים וגם לחתולים. 

הסימפטומים 

הסימנים אותם יראו אותם חתולים או כלבים הינם קשיי נשימה, שינויים והפרעות בקצב הלב וסימני שוק בשלב האקוטי. הבטן יכולה לזוז מהר או להרגיש ריקה מאיברים. לעיתים יתפתחו הקאות, שלשול והתנפחות של הבטן עקב פגיעה בקיבה או במעי. במקרים מולדים הסימנים יכולים להיות פחות ברורים ויכללו בעיקר קשיי נשימה. רזון מתפתח עקב הקושי בעיכול והאנרגיה הרבה המושקעת במאמץ הנשימתי.

וטרינר בגבעת שמואל

וטרינר באור יהודה

הגורמים להרניה

הסיבה הנפוצה ביותר להרניה סרעפתית הינה טראומה כגון פגיעה מרכב ולכן נפוצה מאוד בחתולי רחוב. הלחץ כתוצאה מהפגיעה יוצר קרע בסרעפת ומאפשר לאיברים מחלל הבטן לחדור לתוך בית החזה דרך אותו קרע. 

אבחון

השימוש הדיאגנוסטי היעיל ביותר יהיה ע"י צילום רנטגן כדי לזהות שינויים במיקום האברים. לעיתים ידרש גם שימוש בבדיקת US על מנת לאבחן הרניות קטנות מסוג זה.

הטיפול

עבור פציינטים הסובלים מפגיעה טראומטית אנו מייצבים ומטפלים בשוק, במצב הנשימתי ע"י אשפוז בכלוב חמצן על מנת לייצב את מערכת הנשימה. בניתוח מתבצע שחזור של הדיאפרגמה על מנת לבודד את בית החזה ומשיכת האיברים חזרה לחלל הבטן. חשוב לבצע את הניתוח בהקדם ולא לדחות ניתוח מסוג זה עקב החשש להידבקויות. במקרים מולדים יש חשיבות לבצע זאת בהרדם כדי למנוע פגיעה באיברים פנימיים שגדלים לתוך בית החזה. 

טיפול לאחר הניתוח 

לאחר שהניתוח מבוצע יש לנטר מדדי לב כגון דופק, הפרעות קצב וכו'. לעיתים החתולים יפתחו עליה בטמפ' (היפרתרמיה) ואז הוטרינר ישתמש בשיטות להורדת חום על מנת לאפשר התאוששות טובה יותר. לרוב ההתאוששות תהיה בתוך כלוב חמצן בה ריכוז החמצן גבוה משמעותית ומקל על הנשימה. סיבוך נפוך של ניתוח כזה הינו הצטברות נוזלים בבית החזה לאחר הניתוח שמקשים על הנשימה. הסיכון המשמעותי הוא בזמן הניתוח וב24 שעות לאחר מכן וחיה שתשרוד ניתוח שכזה תישאר לאשפוז להמשך טיפול עד להחלמה. 

בחזרה לליקי

ליקי נשאר לאשפוז בכלוב חמצן עם נוזלים וטיפול אנטיביוטי נרחב והוכנס לניתוח יום לאחר מכן. מכיוון שחלף זמן רב מאז הטראומה ליקי סבל מהידבקויות של האברים בתוך בית החזה מה שהקשה על מהלך הניתוח. במהלך הניתוח נשלפו מבית החזה הכבד שלו, חלק מהקיבה, הטחול וחלק מהמעי הגס. מיד כשהוצאו האיברים בוצעה הנשמה אקטיבית עקב פגיעה בתת לחץ בבית החזה. האיברים הוחזרו למקומם ובוצע שחזור של קיר בית החזה. הבטן נסגרה וליקי נשאר לאשפוז בתחילה בכלוב חמצן ולאחר מכן בתנאי אשפוז רגילים עם טיפול אנטיביוטי, שיכוך כאבים, וטיפול לאנמיה ממנה הוא סובל. ליקי שוחרר להמשך אשפוז ביתי עם אנטיביוטיקה לשבוע נוסף. 

 

וטרינר בגבעת שמואל

וטרינר באור יהודה

חיית המחמד שלכם סובלת מקשיי נשימה? צרו קשר עם המרפאה עוד היום! 

 

צילומי רנטגן ליקי

 :אולי יעניין אותך גם 

הריון בכלבה קיסרי בכלבה
וטרינר לקדחת קרציות בגני תקווה
bottom of page