top of page
טוקסופלסמה בחתולים נשים בהריון

טוקסופלזמה בחתולים והריון

מאת ד"ר קארין פרייס, רופאה וטרינרית

 

 

 

 

 

טוקסופלזמה עלול לפגוע בעובר במידה ואשה נדבקה בו לראשונה בחייה בזמן היותה בהריון. חתולים מואשמים בתור מקור ההדבקה העיקרי אולם תפיסה זו הינה מוטעית ורוב מקרי ההדבקה בבני אדם הם בעקבות אכילת בשר נא או עיסוק עמו.  למעשה, במידה והחתול נדבק בטוקסופלזמה פרק הזמן בו החתול מדבק לאדם הינו קצר והחתול עצמו אינו מהווה סכנה אלא רק צואתו כך שע"י שמירה על כללי היגיינה פשוטים ניתן להימנע מהדבקות בטפיל. במידה והנכם בעלי חתול או חתולה ומתכננים להיכנס להריון, ניתן להגיע לביקור אצל הווטרינר לצורך בדיקת החתול/ה וקבלת מידע בנושא.

 

מהו טוקסופלזמה?

טוקסופלזמה הינו טפיל חד-תאי (פרוטוזואה), שמו המלא הינו טוקסופלזמה גונדי (Toxoplasma gondii) והוא גורם למחלה הקרויה על-שמו, טוקסופלזמוזיס. טפיל זה מדביק את רוב בעלי החיים- בעיקר כבשים, חתולים ובני אדם- אך אפילו חרקים, דגים ותולעי אדמה (שלשולים) יכולים להיות נשאים שלו.  בשל הסיכון לעובר, רופאים הומניים רבים מרחיקים לכת עד כדי ההמלצה כי נשים הרות לא יגדלו חתולים כחיית המחמד שלהם. 

 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בצמוד לפתח תקווה

 

מהו הסיכון לעובר?

אדם הנדבק באופן אקוטי בטוקסופלזמה חווה דרגות שונות של מחלה: חום, הגדלת קשרי לימפה, נוקשות שרירים, כאבי פרקים, הגדלת כבד ו\או טחול (ולכן כאב בבטן עליונה).  סימפטומים אלו יכולים להיות כה קלים שלעיתים אדם שנדבק בטפיל לא יבחין בהם. המחלה נמשכת בין שבוע ל-12 שבועות ולעיתים קרובות מתייחסים אליה בטעות כהתקררות או מונונוקלאוזיס זיהומי (מחלת הנשיקה). אולם, במידה ואשה נדבקת בזמן היותה בהריון, הטפיל עלול לחצות את השלייה ולפגוע בעובר. חומרת הנזק תלויה בשלב ההריון בעת ההדבקה. הדבקה בשלבי הריון מוקדמים יכולה להוביל להפלה או לידת מת; היא יכולה גם להוביל להולדת ילד בעל דרגות שונות של עיוורון (עקב דלקת רשתית) ו/או מגוון לקויות נוירולוגיות חמורות כגון הידרוצפלוס, מיקרוצפלי, ופיגור שכלי. לעיתים הבעיות יתגלו רק בהמשך החיים ולא מיד עם הלידה. למרבה המזל, רק 30-40 אחוז מההידבקויות בנשים הרות מובילות לנזק עוברי, כאשר הבעיה השכיחה ביותר הינה מחלת עיניים. הבעיות הנ"ל עלולות להתרחש רק כאשר אדם נדבק בטוקסופלזמה בפעם הראשונה בחייו. אדם אשר כבר נדבק בעבר, בחשיפה נוספת לא סביר כי יחלה שוב או שיחול מעבר של הטפיל דרך השלייה אל העובר. באופן כללי, בני אדם שחווים יותר מאפיזודה אקוטית יחידה הם בעלי דיכוי חיסוני חמור (כגון נשאי HIV או חולי סרטן מטופלים).

כיצד ניתן להדבק במחלה?

מחזור החיים של טוקסופלזמה מתחלק לשתי צורות עיקריות: האואוציסטה (oocyst) שהיא מעין ביצית המופרשת בצואת חתולים, והשלבים הרקמתיים (tissue stages) החיים בבשר של חיות למאכל. אדם אשר בלע בטעות כל אחת מהצורות הנ”ל של טוקסופלזמה עלול להדבק. חלב עיזים טרי ולא מפוסטר מהווה גם הוא מקור חשוב להדבקה וזו הסיבה שוטרינרים ממליצים להימנע מחלב לא מפוסטר.

האם חתול נגוע תמיד יראה סימני מחלה?

לא בהכרח. הצורה הקיימת בחתולים והינה מדבקת עבור בני אדם היא ה-intestinal form, בה החתול מפריש אואוציסטות בצואתו. לעיתים החתול ישלשל, אך לא בהכרח. בחתול יכולה להופיע מחלה אקוטית הדומה למחלה באדם. אולם, בחתולים בוגרים סימני המחלה בד”כ קלים מאוד והבעלים אינם שמים לב אליהם. צורה זו של מחלה אינה מדבקת לאדם, אולם חתולה הריונית עלולה להדביק את הגורים שלה. מכיוון שהסימנים הקליניים כללים וכוללים לעיתים רק שלשול, אם בכלל, קיים קושי אבחוני אצל הוטרינר על מנת לחשוד בנגיעות בטפיל. 

באיזה אופן החתול שלי מהווה סיכון עבורי?

החתול כפי הנראה הואשם שלא בצדק בתור מקור ההדבקה העיקרי בטוקסופלזמה. רוב מקרי ההדבקות בבני אדם הם כתוצאה מאכילת השלבים הרקמתיים של הטפיל בבשר שאינו עשוי היטב. ניתן גם להיתקל באואוציסטה מדבקת בעת עיסוק בגינון. חשוב לזכור כי אין להסתמך על מזג האוויר וטמפ קפאון אינה הורגת באופן אמין אואוציסטות מסוכנות בקרקע כשם שהקפאת בשר לא מבטיחה הרג של הצורות הרקמתיות המסוכנות. בד”כ חתול יפריש אואוציסטות רק לאחר הפעם הראשונה בה הוא נדבק בעצמו וההפרשה לרוב נמשכת 5 עד 14 יום. חתול שכבר נדבק בטוקסופלזמה לרוב לא יחזור להפריש אואוציסטות אלא אם כן ישנו דיכוי חיסוני (למשל עקב השפעת תרופות או וירוסים מדכאי חיסון).  כלבים שאוכלים צואת חתולים גם יכולים להפריש אאוציסטות במשך יומיים לאחר מכן. על-מנת להוות סכנה לבני-אדם, על האואוציסטות לעבור ספורולציה שהוא מעין תהליך הבשלה המתרחש בסביבה לאחר שהופרשו בצואת החתול. תהליך זה אורך 24-48 שעות. לכן, ניקיון של ארגז הצרכים של החתול 1-2 פעמים ביום יכולה למנוע זאת. החתול עצמו אינו מהווה מקור לאאוציסטות, רק הצואה שלו. ניתן לבצע בדיקה של החתול אצל הוטרינר על-מנת לבדוק האם כבר חלה בטוקסופלזמוזיס; חתול שכבר נדבק בעבר לא סביר כי יפריש אאוציסטות מסוכנות בעתיד. ניתן להגיע עם החתול או החתולה שלכם אל הווטרינר במידה וברצונכם לבדוק זאת.

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בצמוד לפתח תקווה

 

כיצד ניתן להימנע מהדבקות?

  1. הדבר החשוב ביותר הינו להיזהר כאשר מבשלים בשר נא, בעיקר טלה וחזיר. אין לאכול בשר או לטעום בשר לפני סיום הבישול. מיקרוגל לא מחמם באופן מספיק הומוגני ולכן אין לסמוך על כך להרג הטפיל.

  2. יש לרחוץ ידיים לאחר התעסקות עם החתול ועם ארגז הצרכים שלו. לחילופין ניתן להשתמש בכפפות בזמן ניקוי ארגז הצרכים. יש לנקות את ארגז הצרכים לפחות פעם ביום ואף פעמיים. מומלץ כמובן שאדם אחר ינקה את הארגז בזמן ההיריון.

  3. לאחר ניקוי הארגז אין להשליך את הפסולת לחצר וכדומה ואין לעסוק בגינון ללא כפפות.

  4. אין להאכיל את החתול בבשר נא. יש להאכילו במזון מסחרי לחתולים בלבד ויש למנוע מהחתול צייד בחוץ.

  5. אין לאפשר לחתולים להיכנס לאזורי גידול של חיות למאכל כגון רפתות ולולים. זו הדרך בה חיות למאכל נדבקות.

  6. אין לשתות חלב לא מפוסטר, בייחוד חלב עיזים.

למרות שזה אפשרי להדבק בטוקסופלזמה מצואת חתולים, לא נמצאה כל קורולציה בין הדבקות בטפיל לבין היות הנדבקים בעלי חתולים. אולם כן נמצא קשר חזק בין הדבקות בטוקסופלזמה לבין עבודה עם בשר נא כגון בקרב קצביים או עובדי משחטות. חשוב ביותר להיזהר כאשר מתעסקים עם בשר נא!

במידה ויש עדיין שאלות שלא נתקבלה תשובה עבורה ניתן ליצור קשר עם הוטרינר דרך הקישור הזה או לחייג 076-5461006. אנו זמינים למקרה חירום 24 שעות ביממה. 

bottom of page