top of page
עיקורים וסירוסים בארנבונים

עיקורים וסירוסים בארנבונים - כל מה שרצית לדעת ולא העזת לשאול

ד"ר קארין פרייס, וטרינרית בקרית אונו

 

 

 

 

 

 

עיקור או סירוס משמעותם הוצאה כירורגית של איברי הרבייה של הנקבה או הזכר, בהתאמה. הניתוח מבוצע אך ורק ע”י ווטרינר ובמאמר זה נדון בסיבות לעיקור/סירוס ובהליך עצמו.

 

האם כדאי לעקר/לסרס?

ברוב הגורף של המקרים התשובה היא בהחלט. אם אין בכוונתכם להרביע את הארנבונים שלכם, העיקור או הסירוס יאריכו את תוחלת החיים של הארנבונים ויהפכו אותם למתאימים יותר לגידול כחיית מחמד ביתית. לצורך קבלת החלטה, מומלץ לגשת לייעוץ אצל ווטרינר המנוסה בטיפול בארנבונים. 

 

הסיבות לסירוס/עיקור ארנבונים

מניעת הריון בארנבונים הינה הסיבה השכיחה ביותר בגינה ארנבונים עוברים סירוס או עיקור, במיוחד במצבים בהם זכר ונקבה חיים יחדיו. ייתכנו טעויות בזיהוי מין הארנבון בבתים עם מספר ארנבונים ואז עלולים להתרחש הריונות לא רצויים. כיום יש ריבוי ארנבונים בעולם, ורבים מהם אינם מטופלים כראוי ואף ננטשים. היו בעלים אחראיים ואל תאפשרו לארנבונים שלכם להתרבות אלא אם כן אתם מיודעים היטב בנושא ומוכנים לקחת על עצמכם את האחריות הדרושה לשם כך.

מניעת סרטן הרחם הינה הסיבה הרפואית העיקרית לעיקור בארנבונים. בחלק מאוכלוסיות הארנבונים שיעור אדנוקרצינומה של הרחם (סרטן רחם ממאיר) יכול להגיע עד 80% מהנקבות ולכן ההמלצה הינה לעקר כפעולה מניעתית. סרטן מסוג זה מתפשט במהירות לאיברים נוספים כגון הכבד, הריאות, ואפילו העור, ומרגע שליחת הגרורות סרטן זה בלתי ניתן לטיפול. מחלה זו הינה נדירה בנקבות מתחת לגיל שנתיים ולכן מומלץ לעקר את הארנבונת שלכם לפני הגעתה לגיל זה.

מניעת מחלות רחם נוספות - למרות שסרטן הינו מחלת הרחם השכיחה ביותר בארנבונים, ישנן מחלות רחם שכיחות נוספות כגון פיומטרה (דלקת רחם זיהומית בה הרחם מתמלא בהפרשה מוגלתית), מפרצת רחם (ודימום לתוך הרחם) ואנדומטריטיס  (דלקת של דופן הרחם). בדומה לסרטן הרחם, מצבים אלו שכיחים יותר בנקבות מעל גיל שנתיים.

מניעת מחלות עטינים - סרטן של בלוטות העטין בנקבות ארנבונים אינו שכיח, אך כאשר מופיע הוא עלול להתפשט במהרה והינו קשה לטיפול. הסוג השכיח ביותר של סרטן העטין הינו צורה ממאירה הקרויה mammary carcinoma שכמעט תמיד קשורה עם סרטן הרחם. מחלת בלוטות העטין השכיחה השנייה הינה  mammary displasia  או  cystic mammary glands. זהו מצב שפיר בו בלוטות העטין מתמלאות בנוזל דבר הגורם לאי נוחות אצל הארנבונית. עיקור לפני גיל שנתיים ימנע את התחלואה במחלות אלו כמעט לחלוטין.

מניעת הריון מדומה - נקבות ארנבונים יכולות להכנס למצב הורמונלי המעורר ע”י השחלות ובו הנקבה מתנהגת כאילו היא בהריון למרות שלמעשה אינה. מצב זה גורם לסטרס אצל הארנבונת אשר עוברת את כל הפעילויות הכלולות בהריון, כולל בניית קן, ייצור חלב והגנה אגרסיבית על הטריטוריה שלה. זה עלול לגרום לתוקפנות כלפי הבעלים וארנבונים החיים איתה ומקשה על הטיפול בה בתקופה זו. חלקן גם יפתחו ירידה בתאבון ובעיות במערכת העיכול.

מניעת התנהגות אגרסיבית וסימון שתן - הן הזכר והן הנקבה עלולים להתנהג באופן תוקפני מרגע הגעתם לבגרות מינית. ארנבונים רבים הם חביבים וקלים לטיפול בתור גורים אולם עם הבשלתם המינית והגיעם לגיל ההתבגרות הם הופכים לתוקפנים ועלולים לשנות התנהגות באופן קיצוני במהרה. לפתע אינם רוצים שיגעו בהם או ירימו אותם ומתנהגים כאילו רוצים להרוס כל דבר בסביבתם. זו דרכם ללמוד להגן על עצמם, על הטריטוריה שלהם ועל משפחה פוטנציאלית בעתיד ולבסס את מעמדם החברתי בקבוצה. אולם, לעיתים קרובות הם יפגינו תוקפנות זו כלפי הבעלים או חבריהם לכלוב. הן הזכר והן הנקבה עלולים לרסס שתן על משטחים אנכיים לצורך סימון הטריטוריה. זכרים בוגרים ולא מסורסים עושים זאת בתדירות של לפחות פי 10 מנקבות. בנוסף, שתן זכר בוגר לא מסורס הוא בעל ריח חריף שאינו נעים לרוב האנשים. אם יתאפשר לארנבון להמשיך עם התנהגות זו למשך זמן ממושך, ייתכן והתנהגות זו תימשך גם לאחר הסירוס. ההמלצה היא לעקר או לסרס בדיוק לפני או מעט אחרי בגרות מינית על מנת להמעיט דפוסי התנהגות אלו למינימום.

מניעת מחלות אשכים - מחלות אשכים בארנבונים אינן שכיחות, אך קיימות. המצב השכיח ביותר הינו אבצסים (בד”כ תוצאה של פצע נשיכה ע”י ארנבון אחר), המטומות (אזורים מלאי דם) וסרטן.

 

מתי לעקר ולסרס?

כאמור, הגיל המיטבי לסירוס או עיקור ארנבונים הינו ממש לפני או מעט אחרי הגעתם לבגרות מינית. מועד זה הוא תלוי גזע ויכול לנוע בין גיל 4 ל-6 חודשים בגזעים הקטנים עד בינוניים ועד 9 חודשים בגזעי הענק. לא מומלץ לסרס/לעקר לפני גיל 4 חודשים מאחר והניתוח עלול להיות מסובך יותר בשל הגודל והמיקום של אברי הרבייה ואין שום תועלת בריאותית המופקת מביצוע הניתוח בגיל צעיר מ-4 חודשים. מנגד, יש תועלת בעיקור נקבות לפני גיל שנתיים להפחתת הסיכון למחלות רחם ועטינים. ארנבון/ת צעיר/ה יעברו בדיקה ע”י הווטרינר לפני הניתוח ע”מ לוודא כי מצבם הבריאותי תקין והינם בשלים לצורך הניתוח. ישנן מספר דרכים להעריך את הבגרות המינית של הארנבון/ת: המצאות אשכים בשק האשכים, בושת מפותחת מספיק, מצב גופני בוגר כללי, שינויים התנהגותיים כגון ריסוס שתן והתנהגות תוקפנית. ייתכן והווטרינר ימליץ על בדיקות נוספות לפני הפרוצדורה, במיוחד אם מדובר בארנבון מבוגר  או שיש היסטוריה כלשהי של בעיות בריאותיות. אנחנו לא ממליצים לבצע ניתוח אלקטיבי זה בארנבונים הסובלים מהשמנת יתר או ממחלה כלשהי מאחר וארנבונים אלו נמצאים בסיכון גבוה לסיבוכים במהלך הניתוחיש לדאוג לירידת משקל ופתרון הבעיה הרפואית לפני שמבצעים הליך כירורגי אלקטיבי. עוד לגבי תזונת ארנבונים

 

כיצד יש להכין ארנבונים לניתוח?

ההכנה החשובה ביותר לניתוח הינה לא לבצע שום שינוי בשגרת הארנבון ולהשתדל ככל היותר להפחית סטרס. אין להכניסם לצום לקראת הניתוח. בניגוד לכלבים וחתולים, ארנבונים אינם מסוגלים להקיא ולכן הסיכון לשאיפת תוכן קיבה אל הריאות במהלך ההרדמה הינו מינימלי. יותר מסוכן לרוקן את מערכת העיכול שלהם ע”י צום, מה שמגדיל משמעותית את הסיכון לסטזיס (עמדון) של מערכת העיכול, בעיה פוטנציאלית חמורה ואף מסכנת חיים לאחר הניתוח. כמו-כן,  אין לבצע שינויים בהרכב או כמות המזון. אפשר להביא ביום הניתוח עם הארנבון חטיפים האהובים עליו ומנת אוכל. תמיד יש לבדוק עם הווטרינר קודם לכן, אך אם הארנבון שלכם קשור לארנבון נוסף, לעיתים יומלץ להביא גם אותו למרפאה מאחר וההפרדה ביניהם עלולה לגרום לסטרס לא רצוי לפני הניתוח. לאחר הניתוח, אפשר להפריד ביניהם כך שעדיין יכולים לראות ו/או להריח אחד את השני, ולאחדם מחדש לאחר התאוששות והחלמה מהניתוח. 

 

וטרינר לארנבונים בקרית אונו

וטרינר לארנבונים במרכז

 

כיצד מתבצע הניתוח?

כאשר ארנבון זכר עובר סירוס, האשכים מוסרים במלואם ללא הסרת שק האשכים. יכול להיות חתך אחד לפני האשכים דרכו שניהם מוצאים, או שני חתכים, אחד בכל שק אשכים. במקרה הראשון החתך ייסגר ובשני מקובל להשאירם פתוחים. שקי האשכים יתנפחו בתוך 24-48 שעות לאחר הניתוח אך כעבור 7-10 ימים נוספים הנפיחות תרד.  עם הזמן שקי האשכים יתנוונו ויצטמקו לגודל קטן מאוד. חשוב לזכור כי זכר מסורס לא יכול להיות בקרבת נקבה לא מעוקרת במשך לפחות 3 שבועות לאחר הסירוס. לזכר עדיין יכול להיות זרע חיוני בצינוריות שבתוך צינור מוביל הזרע, ושלא ניתן להסירן בניתוח. רמות טסטוסטרון בדם יורדות לאט לאחר הסירוס וזכרים עדיין ינסו להזדווג עם נקבות במשך מספר שבועות לאחר הסירוס. לאחר 3 שבועות תאי הזרע מתים לחלוטין. מאחר והאשכים הוסרו, אין ייצור של תאי זרע חדשים ולכן ניתן לאפשר מגע עם נקבות בשלב זה. אולם, בכל מקרה בו מפגישים בין שני ארנבונים, ללא קשר לנסיבות, יש לעקוב היטב אחר סימני תוקפנות. ארנבונים תוקפניים ללא השגחה עלולים לגרום לנזק משמעותי ולעיתים קטלני.

 

בעת עיקור נקבה, השחלות, החצוצרות, גוף הרחם ולעתים שני צווארי הרחם מוסרים. מבנה הרחם בארנבונים הינו שתי צינוריות ארוכות עם שחלה בקצה אחד וצוואר רחם בשני. יש להן שני צווארי רחם, בניגוד לחתולים, כלבות, נשים ומינים רבים אחרים להם רק צוואר רחם יחיד. החתך מבוצע מעט אחורית לטבור, והרחם והמבנים הקשורים נמשכים בעדינות אל מחוץ לחלל הבטן דרך חתך זה. כלי הדם המזינים את הרחם והשחלות עוברים קשירה עם חוטי תפירה ואברי הרבייה מוסרים. החתך נסגר ב2-3  שכבות ע”י חוטי תפירה.

 

טיפול לאחר הניתוח

לאחר הגעתכם הביתה, בימים הראשונים יש לאפשר לארנבון/ת שלכם להתאושש בסביבה שקטה ולטפל בהם בעדינות יתרה. במידה ורוצים להרימם, יש לעשות זאת תוך תמיכה בכל הגוף וריסון רגליים אחוריות. אם אינכם בטוחים, צוות המרפאה יוכל להדגים זאת עבורכם. חשוב להקפיד על אספקה מספקת של מים והאוכל האהוב עליהם. ארנבונים יכולים להפגין חוסר תאבון לאחר הניתוח אך התיאבון אמור לחזור לתקין באופן הדרגתי על-פני 2-3 ימים. כבר במרפאה לאחר ההתאוששות מההרדמה הארנבון/ת יתחילו לקבל האכלה במזרק ישירות לפה עד אשר יחזרו לאכול בכוחות עצמם. בנוסף, לעיתים יהיו שינויים בצואה ליום-יומיים כולל צואה רכה, צואה במקבצי גושים, צואה קטנה או בצורה לא רגילה. חשוב לבדוק את אזור הניתוח לפחות פעם ביום על-מנת לאתר סימנים לא תקינים כגון דימום, נפיחות יוצאת דופן הפרשות או פתיחת הפצע. נפיחות ואדמומיות בדרגה מסוימת הינן תקינות לאחר ניתוח אך אם יש החמרה של סימנים אלו יש ליצור קשר עם הווטרינר המטפל. הווטרינר ייתן טיפול הביתה עם משכך כאבים, מה שיקל על אי הנוחות של הארנבון וייקצר את תקופת ההחלמה. אולם, אם מופיעים סימני חוסר נוחות או סימני כאב כגון אבדן תאבון, קימור גוף, חוסר רצון לזוז, דיכאון, חריקת שיניים חזקה ואנחות או סימנים של חולשה משמעותית וחוסר ייצור צואה יש ליצור קשר עם הווטרינר באופן מיידי. בד”כ אין צורך בטיפול אנטיביוטי לאחר עיקור או סירוס.  כן נטפל אם לחיה היו בעיות אחרות או סיבוכים במהלך הניתוח. מרבית הארנבונים יחזרו לגמרי לתקין תוך 5-7 ימים, תקופת החלמה קצרה משמעותית בהשוואה לבני אדם.

 

הרווח לטווח ארוך מעיקור וסירוס הינו משמעותית רב יותר ביחס לאי הנוחות הזמנית לאחר הניתוח והסיכונים בניתוח. במידה ואינכם מעוניינים בגורים אנו ממליצים לעקר או לסרס כל ארנבון סביב גיל 6 חודשים. במידה ואתם מעוניינים בגורים, ניתן לתזמן זאת כך שהארנבונית שלכם תעוקר לפני הגיעה לגיל שנתיים על-מנת למנוע מחלות עתידיות שחלקן מסכנות חיים. לייעוץ בנושא ולקביעת תור ניתן לפנות אל וטרינר המטפל בארנבונים - צור קשר 

bottom of page