top of page
שעלת מכלאות בכלבים | שעלת בכלבים

שעלת מכלאות בכלבים

מאת ד"ר שגיא לוי, רופא וטרינר בקריית אונו

 

 

שעלת מכלאות הינה מחלה של דרכי הנשימה העליונות בכלבים. מועברת לרוב בפנסיונים או בגינות כלבים אולם כלבים בעלי מערכת חיסון ירודה יכולים לפתח מחלה גם בחשיפה קצרה להפרשות ממערכת נשימה של כלבים נגועים. הסימנים בכלב יראו כאילו הכלב מנסה להוציא משהו שתקוע לו בגרון ולעיתים עקב השיעול החזק יופעל מנגנון הקאה בכלב. הטיפול הינו טיפול אנטיביוטי למניעת הידרדרות השעלת לדלקת ריאות וטיפול בנוגדי שיעול במקרים של הקאות כתוצאה משיעול חזק. קיים חיסון לשעלת מכלאות אשר ניתן במרפאות וטרינריות, יחד עם זאת, אחוז קטן מהכלבים שיחוסנו יפתחו מחלת שעלת קלה ולכן החיסון לא מומלץ כחיסון שנתי אלא רק בחשיפה לגורמי סיכון. החיסון המשושה מגן שניים מגורמי המחלה ומומלץ להתחסן בו אחת לשנה. המחלה אינה מדבקת בני אדם ושעלת בבני אדם נגרמת מגורמי מחלה שונים. במידה והכלב נכנס לפנסיון או נחשף לכלבים אחרים בגינות כלבים ניתן להתייעץ עם הוטרינר לגבי חיסון.

 

מהם גורמי המחלה? 

המחלה הינה שילוב של מס' גורמים יחד, וירוסים וחיידקים, אולם החיידק העיקרי המעורב הוא  Bordatella bronchiseptica. החיידק נצמד אל השעריות בקנה הנשימה ובברונכי וגורם להם נזק. לחאר מכן מתרבה במהירה וכשיש עומס חיידקי מתחילים הסימנים הקלינים שהם שיעולים קשים מקנה הנשימה, לרוב מדובר בשיעולים יבשים אך יכולים להופיע גם שיעולים לחים. במקרים מסוימים החיידק יכול לנדוד לריאות ולגרום לדלקת ריאות ולכן חשיבות הטיפול כנגד החיידק. קיימת התחסנות טבעית כנגד החיידק לאחר הדבקה של כ6 חודשים לפחות, אולם, לאחר כ14 חודשים הכלבים הופכים להיות רגישים מחדש באופן מלא לחיידק. 

גורמי מחלה נוספים הינם וירוס הפארא-אינפלואנזה, וירוס אדנווירוס מסוג CAV-2 (אשר תרכיב המחסן כנגד שני נגיפים אלו נמצא כחלק מחיסון המשושה) והרפס. קיימים מחוללי מחלה נוספים אך נדירים יותר כגון חיידקי מיקופלסמה או וירוסים מסוג ריאווירוסים שיכולים להיות מעורבים במחלה. 

 

וטרינר בקריית אונו

וטרינר בגבעת שמואל

 

איך ניתן לאבחן את המחלה? 

כחלק מהבדיקה הרפואית שתבוצע ע"י וטרינר תתבצע בדיקה כללית והקשבה לבית חזה. כל עוד קולות הנשימה תקינים ואין חום ניתן להסיק כי לא מדובר בסיבוך של דלקת ריאות, לעיתים ידרש צילום בית חזה במידה ולא נוכל לשמוע את בית החזה בצורה תקינה. הוטרינר יגרה את בית הבליעה ובמידה ויגרם שיעול יעלה החשד למחלה. כלבים לא מחוסנים, כלבים שחזרו מפנסיון או לחילופין נוהגים לבקר בגינות כלבים באופן קבוע ימצאו בקבוצת סיכון גבוהה יותר ויעלו חשד בבדיקת הוטרינר. 

 

מהו הטיפול במחלה?

הטיפול במחלה הינו טיפול אנטיביוטי על מנת למנוע הידרדרות למצב של דלקת ריאות ובנוסף טיפול נגד שיעול במקרה של הקאות משיעול חזק וממושך. לעיתים במקרים של שעלת קלה לא יינתן כלל טיפול בכלבים בריאים, אולם מדובר במיעוט של המקרים. 

 

איך נמנעים מהדבקה?

  • חשוב לבודד כלבים נגועים מכלבים אחרים. במידה וכלבכם נדבק בשעלת מכלאות יש להרחיקו מכלבים אחרים כ14 יום לאחר סיום הופעת סימני השיעול (המחלה מדבקת כשבועיים לאחר שהכלב בריא).

  • חשוב לבחור פנסיונים שידוע שאין להם היסטוריה של שעלת בפנסיון.

  • במידה ויודעים על כניסה לפנסיון מספיק מוקדם (כ10-14 יום לפני) ניתן לחסן את הכלב מבעוד מועד.

  • חיסון משושה שנתי מפחית את הסיכון להדבקה.

  • רצוי לא לבקר בגינות כלבים בהם נצפים בדרך קבע כלבים משתעלים.

 

ממה מורכב החיסון נגד שעלת?

החיסון הוא חיסון הניתן לאף ומכיל זן לא אלים של החיידק, בהכנסתו לחלל האף הוא גורם לתגובה חיסונית מקומית. החיסון מדבק כלבים אחרים במחלה הקלה לעיתים נדירות מאוד ולכן אין סכנה בחיסון לפני כניסה לפנסיון. החיסון יכול להינתן החל מגיל שבועיים ופעילותו נמשכת רק כמס' חודשים. חשוב לא לתת טיפול אנטיביוטי במקביל לחיסון כדי לא לנטרל את החיסון. 

 

מתי מומלץ לפנות לבדיקה אצל וטרינר?

  • כלב עם שיעול פתאומי "כאילו עצם תקועה בגרון" מצב זה ייתכן על רקע של שעלת או עקב הימצאות גוף זר.

  • כלב שחזר מפנסיון ומשתעל.

  • כלב עם קשיי נשימה ושיעול.

  • כטיפול מונע לפני כניסה לפנסיון על מנת לקבל חיסון נגד שעלת מכלאות במרפאה הוטרינרית.

 

אנו, במרכז הוטרינרי בקריית אונו, מחזיקים כדרך קבע חיסונים כנגד שעלת מכלאות במרפאה וממליצים לבצע חיסון כנגד המחלה כ10-14 יום לפני כניסה לפנסיון.

 

עדיין לא חיסנתם את הכלב נגד שעלת? צרו קשר עם הוטרינר עוד היום! 

 

 

 

 

 :אולי יעניין אותך גם 

bottom of page